Pagina's

maandag 14 januari 2013

Ceanothus - Amerikaanse sering

Eén van de meest geliefde struiken in de tuin is toch wel de Amerikaanse sering, ook wel Ceanothus genoemd. Met zijn prachtige blauwe bloemen, is het één van de eerste struiken die in bloei staan in de tuin, hoewel er ook varianten zijn die pas in de zomer bloeien. Het is een kortlevende struik die zijn oorsprong heeft, zijn naam verraadt het al, in Noord Amerika. Hij groeit veelal op kliffen langs de kust en verdraagt dan ook, in tegenstelling tot de meeste tuinplanten, zilte lucht. Een makkelijke plant zou je dus denken, maar niets is minder waar. Na de uitbundige voorjaarsbloei kan de plant zomaar uit het niets bruin worden en afsterven. Bij een kleine struik is daar nog wel overheen te komen, maar als je een flink exemplaar hebt staan is dat natuurlijk balen. Een goede gebruiksaanwijzing is dus geen overbodige luxe.
De plant verdraagt een temperatuur tot ongeveer -12 graden, hoewel er ook varianten zijn die tot -17 graden verdragen. De struik voelt zich lekker op zandgrond, vermengd met flink wat organische grond. Essentieel is de water afvoer. De struik gruwt van natte voeten en in vochtige warme zomers, kan hij zomaar het loodje leggen. Tuinier je op kleigrond, zorg dan voor een goede afwatering bij de struik, en zorg dat de grond niet dicht slaat. Hij verlangt een standplaats in de volle zon en liefst beschut tegen te harde wind.

SNOEIEN
De voorjaarsbloeiende variant wordt na de bloei gesnoeid. De muurstruik spreekt het meest tot de verbeelding. Een blauwe muur van verrukkelijke bloemen met prachtig glanzende donkergroene blaadjes is immers een lust voor het oog. Maar hoe krijg je hem zo ver.

 
Plant de struik ongeveer een halve meter van de muur. Zet de takken waaiervormig uit. Snoei na de bloei een gedeelte van de takken tot 2 of 3 knoppen terug. Snoei om en om de takken weg zodat de takken, die niet zijn weggesnoeid, de lege plekjes kunnen vullen Snoei alle takjes die van de muur af groeien weg op 1 of 2 knoppen. De varianten die zich hiervoor het best lenen zijn: C. Arboreus, de Blue jeans, Impressus, Papillosus, Thyrsiflorus, Veitchianus. De C. Impressus is zelfs geschikt voor een onbeschutte plek op de gure wind.



De zomerbloeiende varianten worden in het voorjaar gesnoeid.
Verder behoren de C. Rigidus soorten tot de mooiste soorten. Helaas zijn deze niet winterhard en moeten dus binnen overwinteren. Koop verder de struiken niet te klein, de plant is vrij kort levend, dus wil je hem als muurstruik gebruiken, dan kan je beter gelijk groot beginnen.

Er zijn tegenwoordig ook varianten te koop die op stam staan. Deze moeten zeker in de winter goed worden afgedekt of binnen overwinteren.
Een aardige gebruiksaanwijzing voor een prachtige struik, maar als het dan ook allemaal lukt, dan heb je ook wel wat staan.


1 opmerking:

  1. He, Ik heb de Ceanothus Impressus Victoria in pot staan. Nu zitten er al 1,5 maand knoppen in de plant, maar ze komen niet uit. Er is wel nachtvorst overheen gegaan, maar als ik een knop afbreek is de knop wel groen van binnen. Verder krijgen ze voeding en water. Is er een reden dat de knoppen niet uit komen? Of ben ik gewoon te ongeduldig? Hoor het graag.

    BeantwoordenVerwijderen